Váltás akadálymentes nézetre

Ismerje meg baba- és mamabarát szolgáltatásainkat!

Babafotó galéria


2016 áprilisában vezettük be az újszülött babák fotózását. A BabyBox Photography-val létrejött együttműködés keretében a Soproni Gyógyközpontban született kisbabákról az anyukák egy babafotót kapnak ajándékba.

A fotózások a baba-mama szobákban, az édesanyák kényelmét maximálisan biztosítva, jelenlétükben és beleegyezésükkel történnek.

Az újszülött családját a fotózás másnapján egy, a kisbaba fotóját és születési adatait tartalmazó emlékkártyával lepjük meg. Az egyik legjobb fotó - az anyuka beleegyezésével - a kórház internetes babagalériájába is felkerül, gondolva a távoli rokonokra, ismerősökre is.

A kórház babafotó galériáját itt tekintheti meg.

Kényelmi szolgáltatások


A szülésélmény és a kórházban eltöltött első napok meghatározóak az anyaság megélésében, az anya-gyermek közötti kötődés kialakulásában. Az egymásra hangolódás, az új élethelyzethez való alkalmazkodás sok türelemmel járó, örömteli folyamat.

A szülést követő gyermekágyas időszakban igyekszünk ezt a folyamatot minél inkább segíteni, a kórházban töltött napokat otthonossá tenni. Ennek jegyében fejlesztjük folyamatosan kényelmi szolgáltatásainkat is.

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel azonban a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály VIP szobáinak szolgáltatásai átmenetileg nem vehetők igénybe.

Jöttödre várva… - Szülésre felkészítő tanfolyam


A gyermek születése minden család életében a legszebb pillanat. Fontos, hogy ezt az örömteli időszakot mindketten a lehető legfelkészültebben, legnyugodtabban éljék át. Ebben nyújt segítséget a Soproni Gyógyközpont szülészeti osztályának „Jöttödre várva” programja, ahol a szakorvosok, szülésznők, védőnők, gyermekorvosok, valamint a tisztiorvosi szolgálat munkatársai nyújtanak segítséget a nagy eseményre való testi- és lelki felkészülésben. Célunk az aggodalmak eloszlatása, a félelmek leküzdése, illetve a gyermek gondozásával, táplálásával kapcsolatos tudnivalók ismertetése.

A programra a 14–16. terhességi hetet követően lehet jelentkezni. A tanfolyamok havonta indulnak, a konkrét időpontok a várandósgondozóban elhelyezett hirdetményeken is megtekinthetők. A program keretében 5 foglalkozásra várjuk az érdeklődőket.

A tanfolyam résztvevőit arra kérjük, hogy lehetőségük szerint támogassák anyagilag a „Sopron és Környéke Újszülöttjeiért” Egészségügyi Alapítványt.

A foglalkozások témái

1. foglalkozás

Élettani és kóros változások a várandós állapotban. Szűrővizsgálatok és egyéb vizsgálatok fajtái, jelentőségük, időpontjuk.
Tájékoztató az őssejt levételéről és tárolásáról.

Videoprogram: A magzat méhen belüli fejlődése.

Előadó: szülész-nőgyógyász szakorvos és védőnő.

2. foglalkozás

A szülés lefolyása; a szülőszoba bemutatása.
„Nyitott szülőszoba”
A kórházi ellátás mellett a vajúdás és együtt szülés kedvező pszichés feltételeit kívánja biztosítani.

Videoprogram: A szülés lefolyása.

Előadó: szülésznő és védőnő.

3. foglalkozás

Gyermekágyas időszak, rooming-in rendszer bemutatása.
A szoptatásról.

Videoprogram: Szoptatás című videofilm.

Előadó: kórházi védőnő.

4. foglalkozás

Lelki felkészülés az újszülött fogadására. A szoptatás, mint az anya-gyermek kapcsolat alfája.
Az egészséges csecsemő fejlődése.
Az újszülöttkorban és csecsemőkorban leggyakrabban előforduló megbetegedések, tünetek. Mikor milyen védőoltás szükséges?

Előadó: gyermekgyógyász szakorvos.

5. foglalkozás

A várandósság és a gyermekágyas időszak lelki tényezői, esetlegesen felmerülő problémák.
A várandós állapot pszichológiája, az anya és a magzat kapcsolata.
Születés előtti élet és a várandóssággal összefüggő lelki tényezők, változások.
Gyermekágyban jelentkező pszichés zavarok, szorongás és depresszió.

Előadó: pszichológus.

Amennyiben kérdése van, részletes tájékoztatásért kérjük, forduljon védőnőjéhez! A szülésre felkészítő tanfolyam a Soproni Gyógyközpont szülészeti osztályának orvosai, szülésznői; házi gyermekorvosok; a Védőnői Szolgálat; a Tisztiorvosi Szolgálat; valamint a „Sopron és Környéke Újszülöttjeiért” Egészségügyi Alapítvány együttműködésével működik Sopron városában.